Műtétek

A magán finanszírozott műtétek a Triton Life magánkórházban történnek.

Válltükrözés

Részletesen lásd: Vállsebészet

Térdtükrözés

A műtétet leggyakrabban gerincvelői (spinális), vagy ülőideg vezetéses érzéstelenítésben, ritkábban altatásban végezzük. A térd elülső felszínén két kis szúrt nyílást készítünk. Az egyik nyíláson keresztül egy ceruza vastagságú csőoptikát (artroszkópot) vezetünk be, amellyel áttekintjük az ízületet. A vizsgálattal pontosan meghatározható az ízületi felszíneket borító porc, a térdet stabilizáló keresztszalagok, valamint a térd félhold alakú porcainak (meniscusok) állapota, károsodásának mértéke. A másik nyíláson keresztül bevezetett speciális eszközök segítségével a kóros elváltozások többsége műtéti úton ellátható. A műtét végén - szükség szerint - 12-24 órára műanyag csövet helyezünk be az ízületi vérömleny, folyadékszaporulat lebocsátására. A műtét egynapos sebészeti ellátás keretében történik, azaz a beteg általában a műtét másnapján saját lábán elhagyhatja a kórházat.

Az esetek többségében speciális gyógytornára nincs szükség, mindössze végtag átmeneti kímélete, majd óvatos fokozatos terhelése javasolt. A műtét után természetesen kerülni kell a megerőltető, hosszú gyaloglást, lépcsőzést, guggolást, ám a teljes terheléssel való járás (bizonyos kivételektől eltekintve) már a műtét másnapjától elkezdhető. A csomós varratokat általában 7-10 nappal az operáció után távolítjuk el. A teljes felépülés időtartama leginkább a talált lelet és a beteg életvitelének függvénye, kb 6 hét.

Vállprotézis beültetés

Részletesen lásd: Vállsebészet

Csípőprotézis beültetés

A protézis beültetést leggyakrabban gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük. A csípő magasságában ejtett metszésből feltárjuk a beteg ízületet. A károsodott combfejet eltávolítjuk, majd kiképezzük a medencecsontban a vápa, a combcsontban a szár helyét oly módon, hogy abban a szövetbarát műanyagból, illetve fémből készült protézis részek csontcement segítségével vagy csontcement nélkül stabilan rögzíthetőek legyenek. A cement nélküli beültetést általában 60 éves kor alatt, illetve kifejezetten jó csontállomány esetén javasolt csak elvégezni. Bár igyekszünk elérni, műtétnek nem a végtaghossz kiegyenlítés a elsődleges célja, hanem a fájdalmatlan, stabil és jó mozgású csípőízület kialakítása. A műtéttel együtt járó utóvérzés miatt általában egy műanyag csövet helyezünk a műtéti területbe, majd a sebet zárjuk. Műtét után rövid ideig antibiotikus kezelést alkalmazunk a protézis körüli fertőzések kivédéséhez. A mélyvénás trombózis megelőzése céljából a műtét után 4-5 hétig véralvadást gátló gyógyszert javaslunk. A betegeket a műtét után általában 5-7 nappal bocsátjuk otthonukba.

A megfelelően kontrollált mobilizáció szükséges a jó műtéti eredményhez. A beteg már a műtét másnapján, gyógytornász segítségével felkelhet, segédeszköz alkalmazásával járhat. A tehermentesítés mértékét és időtartamát a műtét típusa alapján határozzuk meg, technikáját a gyógytornász tanítja be. Csípőprotézissel élő páciensek esetében tilos az operált végtag keresztezése, kifordítása és ezek biztosítása miatt műtét után minimum 3 hónapig alvás közben a láb közé egy nagyobb párna helyezése javasolt. A mindennapi rutin során nem szabad alacsony székre, ágyra, WC-re ülni, ezért a lakás előzetes akadálymentesítése, illetve fürdőszobai kapaszkodó és WC magasító felszerelése szükséges. Mindezekkel a protézis ficamodását előzzük meg. Problémamentes esetben a műtét után általában 10-14 nappal távolítjuk el a csomós varratokat, míg felszívódó varrat esetén varratszedésre nincs szükség. Otthon a megtanult torna további rendszeres végzése, segédeszköz használata, esetenként részleges tehermentesítés szükséges az első járóbeteg kontrollig, amely 3 hónappal a műtét után esedékes. Ebben az időszakban elesett, idősebb betegeknél nagy segítség lehet egy rehabilitációs osztályon történő elhelyezés. Ennek megszervezése lakóhelytől függően a háziorvos ill. a hozzátartozók feladata. Aktív, önellátó pácienseink mobilizációjának fejlődését az otthonukba házi betegápolás keretében hetente-kéthetente eljáró gyógytornász segítheti. A házi betegápoló szolgálattal való egyeztetést ez esetben is a háziorvos illetve a hozzátartozók végzik. A műtét után 6 hétig autót vezetni nem javasolt és a teljes felépülés megelőző állapottól, a beteg életkorától és életvitelétől függően 3-6 hónap.

A műtéti tájékoztatók a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinika rehabilitációs anyagainak felhasználásával készültek.