Felnőtt ortopédia

Váll

Részletesen lásd: Vállsebészet

Könyök

Alagút szindróma

A singcsonti ideg leszorításából adódó, az alkar kisujj felé eső részének fájdalmával és zsibbadással járó tünet együttes. A fizikális vizsgálattal nagy valószínűséggel diagnosztizálható, de gyakran kérünk ideg vezetéses vizsgálatot a megfelelő terápia kiválasztásához. Enyhe esetekben fizikoterápia, előrehaladott állapotban a műtét a megoldás.

Teniszkönyök

A könyök külső oldalán lévő inak túlerőltetéséből eredő kórkép. Neve alapján sport eredetűnek gondolnánk, de gyakran látjuk nehéz fizikai munkát végzőknél, sőt néha egészen enyhe fizikai igénybevétel is kiválthatja. A betegvizsgálattal diagnosztizálható. Kezelésében a gyógyszeres megközelítés (kenőcsök, tabletták, injekciók) az első, rögzítőket javaslunk, de fizikoterápia is segíthet. Nem javuló fájdalom esetén a műtét megszüntetheti a panaszokat.

Golfkönyök

A könyök belső oldalán lévő inak túlerőltetése okozza. Kialakulása a teniszkönyökhöz kifejezetten hasonló, csak más típusú fizikai terhelés vezet hozzá. Előfordul, hogy alagút szindróma kíséri. Itt is a betegvizsgálat vezet a felismeréshez. Kezelésében szintén a teniszkönyöknél említett módszerek, vagy makacs esetekben specifikus műtét jön szóba.

Könyökcsúcsi duzzanat /Bursitis

Ismétlődő könyöktáji irritáció, baleset vagy a szervezetben zajló gyulladás után látható tünet. Általában már megtekintésre egyértelmű a diagnózis. A könyökcsúcsi tömlőben felszaporodó folyadék okozza. Helyi hűtés, gyulladáscsökkentő krémek és tabletták megszüntethetik a duzzanatot, sokszor a folyadék lecsapolása vagy injekciók oldják meg a problémát. Bizonyos esetekben műtétre is szükség lehet.

Kéz

Tenyéri alagút szindróma

A csuklóalagútban futó ideg leszorítása nyomán létrejövő tünet együttes. A panaszok és tünetek alapján a betegség valószínű, de ideg vezetéses vizsgálatra van szükség a diagnózis pontosításához. Nyugalomba helyezés, rögzítők, fizikoterápia, esetleg injekciók segíthetnek, de gyakran a műtét jelenti a végleges megoldást.

Pattanó ujj

Az ujjak tenyéri felszínén húzódó úgynevezett hajlító inak ínhüvelyszűkülete okozza. Az ujjak mozgása fájdalmas, pattanó jelenség kíséri, előrehaladott esetben az ujj mozgása megáll. Gyulladáscsökkentők (tabletta, kenőcs, injekciók) enyhíthetik a panaszt, de végleges megoldás általában egy egyszerű műtéttől várható.

Hüvelykujji ínhüvelygyulladás/De Quervain betegség

A hüvelykujj tövénél a kézháti oldalon lévő mozgató inak túlerőltetése azok gyulladásához illetve az ínhüvely szűkületéhez vezet. Nyugalomba helyezés (rögzítők) illetve gyulladáscsökkentők (tabletta, kenőcs, injekció) sokszor megoldják a problémát, de makacs panaszok esetén műtétet javaslunk.

Ganglion

A kéz és csukló ízületei valamint ínhüvelyei közelében megjelenő apró folyadéktartalmú képlet. Általában megerőltetés után alakul ki, mérete növekedhet és csökkenhet a terhelés változásával párhuzamosan. Néha olyan kemény, hogy csontkinövésnek tűnik. Pihentetés, gyulladáscsökkentők alkalmazása megszüntetheti. Fájdalmas, kitartó ganglionokat el lehet műtétileg távolítani.

Csípő

Ízületi porckopás

Korábbi baleset, csípőízületi deformitás, reumatológiai kórképek vagy combfej elhalás talaján alakul ki. Fájdalmas mozgásbeszűkülés jellemzi, mely jellemzően reggel jelentkezik, majd a csípő bejáratódása után kissé enyhül. Röntgen felvétel szükséges a diagnózis felállításához. Gyógytorna, fizikoterápia, gyulladáscsökkentő tabletták és bizonyos injekciók egy ideig szinten tarthatják a tüneteket. Ha ez már nem elég akkor a műtét (csípőprotézis beültetés) javasolt.

Combfej elhalás

Közép és idősebb korú, főleg férfiaknál jelentkező betegség. Okozhatja anyagcsere probléma, baleset, gyógyszerszedés (pl. szteroidok) és alkoholfogyasztás. A csípő fokozatosan kialakuló fájdalmához és mozgásbeszűküléséhez vezet mely előrehaladott esetben az ízületi porckopás tüneteihez hasonló. Röntgen vagy MR vizsgálat szükséges a diagnózishoz. Kezdetben fizioterápia, gyógyszeres kezelés, életmód váltás enyhíthet a panaszokon, de előrehaladott esetekben a csípőprotézis műtét jelenti itt is a megoldást.

Térd

Gyűrűporc sérülése

A térdízületi fájdalom és elakadásos panaszok nagyon gyakori oka. Jellemzően valamilyen baleset vagy megerőltetés után alakul ki, melyre a beteg már lehet nem is emlékszik. Idősebb pácienseknél ugyanakkor a ízületi porckopás részeként is előfordulhat. A betegvizsgálat után röntgen felvétel és ultrahang vagy MR vizsgálat tudja a panaszok okát feltárni. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek és injekciók, fizioterápia és életmódbeli változtatások kordában tarthatják a panaszokat. Ha ez nem segít akkor műtéttel (térdtükrözés) tudunk segíteni a betegeknek.

Ízületi porckopás

A térdízület, mint bonyolult többszörös ízület porckopása sokféle panaszokat okoz. Lépcsőzés, guggolás, ülő helyzetből való felállás különösen fájdalmasak lehetnek. Minden életkorban előfordulhat. Fiataloknál nem minden esetben, míg idősebbeknél mindig röntgen felvételt kérünk. A tüneteket sokáig enyhíthetjük életmódváltással, gyógytornával, fizikoterápiával és célzott injekciókkal. Térdtükrözés enyhébb esetekben eredményes lehet, de amikor már másodlagos deformitás van jelen akkor a térdprotézis beültetés az egyetlen megoldás.

Boka, Láb

Bütyök

A nagylábujj belső oldalán megjelenő, cipőviselést zavaró deformitás. Hátterében leginkább a lábboltozatok süllyedése áll. Bár a lábon ez a deformitás könnyen felismerhető, előrehaladott esetekben a kezelési tervhez röntgen vizsgálat is szükséges. Kezelése elsősorban cipőviselési szokások megváltoztatásán, megfelelő talpbetétek alkalmazásán alapul. Komoly cipőviselési problémák, tartós fájdalom esetén korrekciós műtét javasolt.

Kalapácsujj

A második-ötödik lábujjak típusos deformitása. Általában a harántboltozat süllyedésére vezethető vissza, de más betegségek is okozhatják. Könnyen felismerhető, kezelésében itt is a cipőviselés módosítása, harántboltozat emelő talpbetét az első. Járást, cipőviselést zavaró deformitás esetében műtét jöhet szóba.

Lúdtalp

Gyakori felnőttkori láb probléma, mely sokféle láb deformitás okozója lehet - lásd fent. Sajnos sokszor okozója a gyermekkorban és fiatal felnőttkorban kritikátlanul és tartósan alkalmazott lúdtalpbetétek használata. Kezelésében az aktív korrekciót biztosító fizioterápiás módszerek mellett, megfelelő cipőviselés az elsődleges. Durva deformitások esetén talpbetét viselése, egyénileg a lábra készített ortopéd cipő használata illetve műtéti beavatkozás is szóba jöhet.

Sarokcsúcsi fájdalom

Nagyon gyakori kórkép, mely kifejezetten az aktív felnőttkorban jellemző. Túlsúly, cukorbetegség vagy megerőltető állómunka kiválthatja, de ezek hiányában is előfordul. A célzott betegvizsgálat során könnyen felismerhető, a kezelés első szakaszában röntgenre nincs is szükség. Megfelelő cipő viselése, speciális szilikonos sarokék használata és gyulladáscsökkentő szerek (tabletta, krém, injekciók) kombinációja megszüntetheti a panaszokat. Ezen túl célzott fizioterápia és műtétes kezelés is alkalmazható.